a woman's face

Läkare har använt neurotoxiner i åratal för att framgångsrikt behandla rynkor och ansiktsveck.

I och med att vi blir äldre förändras också vår hud. Med åldern blir huden tunnare och förlorar mycket av sin elasticitet vilket kan göra att rynkor och linjer blir mer synliga. Detta är en naturlig del av åldrandet som kan vara vackert men många upplever hudens förändringar som negativa.

Det är här som rynkbehandling ofta kommer på tal. Då rynkor i pannan eller runt ögonen också kan göra att du ser arg, sur eller trött ut fast du inte är det, kan en rynkbehandling vara en effektiv lösning.

a woman's face Under din behandling:

Vad är rynkbehandling?

Rynkbehandling är ett av de mest kända och använda metoder inom estetisk medicin. Det är ett neurotoxiskt protein vilket tillverkas av bakterien Clostridium botulinum blockerar signaler från nerverna till musklerna. Den injicerade muskeln kan därefter inte dra ihop sig. Det gör att rynkorna slätas ut och blir mjuka.

Det används främst för att reducera rynkor och linjer i ansiktet, men kan också nyttjas till att behandla en mängd olika medicinska tillstånd. Behandlingens effekt varar vanligtvis i cirka 4-6 månader och det är av största vikt att den utförs av en kvalificerad läkare för att undvika eventuella biverkningar.

Hur fungerar en Rynkbehandling?

Som nämnt ovan är en rynkbehandling en behandling med ett protein (neurotoxin) som kan orsaka muskelparalys. Det injiceras vanligtvis direkt i de aktuella musklerna där det påverkar de nervimpulser som kontrollerar muskelkontraktioner. Detta gör att musklerna slappnar av och i sin tur minskar rynkor och linjer.

Effekten av rynkbehandlingen brukar komma inom ett par dagar till en vecka efter injektionen. Då behandlingen är temporär behöver den göras om efter 4-6 månader för att bibehålla resultatet. Rynkbehandlingen kan förutom att behandla rynkor i pannan, runt ögonen och runt munnen även användas mot migrän, muskelspasmer och andra medicinska tillstånd.

Hur fungerar Rynkbehandling Passar HydraFacial dig Vilka som inte får göra HIFU-behandling Mask Peel

Exempel på behandlingsområden

Rynkbehandling används, som tidigare nämnt, vanligtvis för att behandla rynkor och linjer i ansiktet. Några av de allra vanligaste behandlingsområden är:

 • Rynkor mellan ögonbrynen (Argarynkan) samt rynkor i ögonens utkanter (kråksparkar) – ger lyft och en piggare blick
 • pannrynkor – ger ett mer avslappnat uttryck
 • Käkmusklerna – ger ett smalare ansikte
 • Hals – tar bort halssträngar, senor (Nefertiti Neck lift)
 • Käklinje – markerar och framhäver käklinjen
 • Rynkor kring munnen – ger munnen ett föryngrat utseende
 • Läppkontur (lipflip) – ger putande läpp
 • Sura mungipor
 • Spänd haka – ta bort apelsinhud och ger ett avspänt ansiktsuttryck
 • Fet och storporig hud – reducerar porer och gör huden mindre glansig
 • Migrän behandling – hjälper till att behandla eller minimera migrän symptom. 

Fördelar med Rynkbehandling

Rynkbehandling är ett av de mest kända och använda behandlingar inom estetisk medicin av en anledning. Det är en enkel och snabb behandling som vanligtvis inte kräver någon återhämtningstid.

Då den effektivt minimera rynkor och linjer i ansiktet, speciellt runt ögonen och pannan, upplever många en förbättring av sitt utseende efter en behandling då det ofta gör att ansiktet ser yngre och mer vaket ut samt får tydligare konturer.

Just därför är det säkert att säga att Rynkbehandlingen hjälper till att förbättra många människors självförtroende genom att de flesta känner sig mer självsäkra och tillfreds med sitt utseende efter en genomförd behandling.

Funderar du på att testa en Rynkbehandling? Gör research för att hitta en professionell klinik där du kan träffa en läkare för konsultation.

Före / Efter

Innan behandlingen:

Innan din Rynkbehandlingbehandlig ska du komma på en konsultation hos hos oss om det är första gången du utför behandlingen. Du bör sluta med Acetylsalicylsyra (Aspirin) och antiinflammatoriska läkemedel två veckor före behandling för att minska blåmärken. Undvik även alkohol minst 3 dagar innan.

Efter behandlingen:

Det tar i allmänhet 7 till 14 dagar för att få full effekt av behandlingen. Du kan känna dig tung, trött runt ögonen och få huvudvärk efter din rynkbehandling.

Effekterna av behandlingen varar upp till sex månader. Musklernas funktion återvänder gradvis och när linjer och rynkor börjar dyka upp måste dem behandlas på nytt. Dock blir dessa linjer och rynkor oftast mindre allvarliga med tiden eftersom musklerna krymper. Efter din första rynkbehandling minskar resultatet fortare därför är det viktigt att komma tillbaka inom 3-4 månader för att få ett mer hållbart resultat efter din andra behandling. Oftast efter din tredje behandling räcker det att komma var 6:e månad och fylla på med en ny rynkbehandling.

2 veckor efter din behandling är du välkommen på ett kostanadfritt återbesök hos oss om du känner att du behöver mer rynkbehandling på ett eller flera område

Eventuella biverkningar av Rynkbehandling

Rynkbehandlingen kan i vissa fall orsaka lättare biverkningar om det nu administreras på ett felaktigt sätt eller används i för höga doser. Vanliga lätta biverkningar är huvudvärk, trötthet, muskelsvaghet, smärta vid injektionsstället, rodnad och svullnad. Dessa biverkningar går vanligtvis över efter någon dag.

I mer sällsynta fall kan en rynkbehandling orsaka allvarligare biverkningar såsom andningssvårigheter och förlamning av ansiktsmuskler. Dock är dessa biverkningar väldigt ovanliga om man besöker en professionell klinik, men det är ändå viktigt att du informerar din läkare om eventuella medicinska tillstånd eller allergier som du har innan du genomgår en rynkbehandling.

Att tänka på efter en behandling Eventuella biverkningar av Rynkbehandling
Behandling med PRP mot håravfall Vad är komplikationerna vid trådlyft Resultat och varaktighet Svar på vanliga frågor om Rynkbehandling

Svar på vanliga frågor om en rynkbehandling

Vad är negativt med en rynkbehandling?

Det är normalt att känna av smärta, svullnad och stickningar precis efter en rynkbehandling. Om du däremot får svårt att andas eller får nässelutslag behöver du kontakta en läkare omedelbart. Eftersom behandlingen kan ge en viss allmänpåverkan är det möjligt att du även kan känna dig hängig, yr eller svimfärdig efteråt.

Vad ska man inte göra efter en rynkbehandling?

Under de två första veckorna efter din behandling ska du undvika solexponering och UV-ljus (särskilt vid blåmärken), kyla (minusgrader) samt bastubad. Rekommenderat är att sova med huvudet högt samt undvika att sova på behandlingsområdet några dagar efter behandlingstillfället.

Vad är det för skillnad på rynkbehandling och fillers?

Rynkbehandlingen är en behandling med ett muskelavslappnande ämne som tillförs för att behandla statiskt fixerade muskler medan fillers är ett volymgivande ämne (Hyaluronsyra) som tillförs för att bland annat återskapa volym på utvalda områden med en volymförlust.

Vilken ålder är bäst att börja med rynkbehandling?

Om man har en relativt spänstig hud men rynkor mellan ögonen, i pannan eller i ögonens utkanter fungerar normalt sett en rynkbehandling väldigt bra. Det finns ingen åldersgräns för behandlingen men de symptom man behandlar börjar normalt sett visa sig i 30-årsåldern.

Har någon dött av en rynkbehandling?

Utslag, svårigheter att gå, sträckning eller bristning av ledband, ytligt hudsår, smärta vid injektionsstället. .

Hur ofta ska man fylla på med en rynkbehandling?

Effekten av behandlingen kan vara mellan 3-6 månader men hållbarheten är individuell. Ofta rekommenderas påfyllning inom några månader för ett mer varaktigt resultat.

Får man bättre hy av rynkbehandlingen?

Visste du att en rynkbehandling ger dig förutom slät och fin hy även mer glans och lyster? Den har effekt på våra svett- och oljeproducerande körtlar vilket leder till minskning av porer som därmed ger fräschare hud.

Vad säger våra klienter om oss?

Boka en konsultation
eller behandling